Waarom doet mijn hond zo?

Lezing door Nadine Weemers, gedragstherapeut.

Op donderdagavond 14 maart met nog 12 anderen in de kantine van de KV Waalwijk aangeschoven bij de lezing van Nadine over “uitvallende honden”. In een heldere en duidelijke powerpoint neemt Nadine ons aan de hand mee door de gedragswereld van de hond (en de baas). Met een filmpje van een Franse Bull die zich voorbeeldig gedraagt naar een oudere hond, maar ook beelden van een jonge hond die een Duitse Herder zolang uitdaagt dat deze uitvalt. Een rondje langs de tafel leert dat er de meest uiteenlopende ervaringen zijn met dit gedrag. De baas van de Vizla heeft echt wel andere ervaringen, dan bijvoorbeeld de eigenaren van de Landseer, het Schipperke of de Hollandse Herder. Aanleg en ervaringen gecombineerd met onze reactie als baas leveren een bepaald gedragspatroon op. En wat denk je van lichamelijke klachten? Dat kan zomaar veel invloed hebben op gedrag.

De vraag die Nadine altijd als eerste hoort “waarom doet mijn hond zo?” is dan ook niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Dat betekent niet dat er niets aan te doen is, er is altijd hoop! Uiteindelijk zal je het wel zelf moeten doen. Dat vergt inzicht en geduld.

De lezing heeft mij meer inzicht en handvatten gegeven om verder te kunnen met mijn eigen hond.

Lukt je dat niet op eigen kracht, dan kan je altijd voor gedragstherapie bij Nadine terecht. Check haar website hondenschoolsirius.nl met verwijzing naar haar Facebook. Voor leden van de KV Waalwijk hanteert Nadine een aangepast tarief.

Voor degenen die er niet zijn geweest kan ik alleen maar concluderen dat dit een gemiste kans is. Niet alleen voor baasjes met honden met uitvalgedrag is dit een inspirerende lezing, maar ook voor andere hondenliefhebbers. Op haar geheel eigen wijze, met praktijkvoorbeelden en de nodige humor en relativering, weet Nadine de deelnemers te boeien en kunnen we terug kijken op een geslaagde avond!

Laurens Hesseling