Resultaten NK Obedience 2018

In de vroege ochtend van de 21e mei, tweede pinksterdag 2018, kwamen zo’n 30 deelnemers naar de terreinen van KV Waalwijk om daar te strijden voor de hoogste eer bij het Nederlands kampioenschap Obedience.
De weergoden waren de deelnemers goed gezind. De terreinen lagen er spik en span bij, mooi egaal gemaaid gras, de grote terras deuren van het clubhuis volledig openstaand en medewerkers en vrijwilligers stonden klaar om de deelnemers een sportieve dag te laten beleven.
Op een ludieke manier vond de loting plaats. Voor alle deelnemers was er een buideltasje met een bidon, waarin het startnummer was opgeborgen. Op selectievolgorde werden de deelnemers opgeroepen en komen ze een present halen en daarmee was het startnummer bepaald.

Vervolgens konden deelnemers om beurten opgeven welke voorkeuren zij hadden in de uitvoering van bepaalde onderdelen. Hierover later meer. Aangenaam verheugend was het om te zien dat dat er een behoorlijke diversietijd was aan verschillende hondenrassen en een aantal hele leuke raskruisingen (Amerikaanse Cocker Spaniel x Cavelier King Charles Spaniel). In deze tak van sport kom je wat minder jachthonden tegen, wat niet wegnam dat de Klasse 1 gewonnen werd door een kruising Lbrador/Rottweiler.

Bij Obedience heb je drie klassen, één twéé en drie. Waarbij klasse drie de moeilijkste oefeningen kent.
Obedience is een hondensport welke teruggaat naar het oude en meer bekende Gedrag en Gehoor-zaamheid en bestaat kortweg uit de navolgende oefeningen:

• los volgen
  • komen op bevel met posities (sta, af)
  • posities (zit, sta, af) tijdens het volgen
  • Cirkel + vak sturen en aansluiten
  • posities op afstand (sta, zit, af)
  • apporteren over een hoogtesprong
  • sorteren op geur
  • richting apport

Bij de oefening sturen naar het vak, mogen de deelnemers vooraf de keuze maken of ze de hond in het vak willen laten staan en dan laten liggen of direct laten liggen. Bij het richting-apport wordt er gedobbeld of het het linker of het rechter apport wordt. De klasse waarin men start bepaald hoe streng de onderdelen beoordeeld worden. Per niveau worden de opdrachten gecompliceerder en moet de uitvoering perfecter zijn om aan de norm te voldoen. De ‘zwaarte’ van de oefeningen bepaald de toegekende factor waarmee er uiteindelijk 320 punten zijn te behalen. De hond die dag de meeste punten heeft behaald is de winnaar. Elke oefening wordt beoordeeld door twee juryleden/keurmeesters, dit om een zo objectief mogelijk beeld te kunnen geven over de uitvoering van de betreffende oefeningen.

Tot in de perfectie uitgevoerde oefeningen ogen simpel en eenvoudig, maar zijn o zo moeilijk om zo aan te leren en door te trainen. Op deze dag hebben de toeschouwers mogen genieten van hondenwerk op het hoogste niveau, natuurlijk speelde bij sommigen de kampioen-schapsstress een rol, maar er kan terug gekeken worden op een zeer sportieve dag, waar volgens de organisatie geen wanklank is gevallen en welke uiteindelijk geresulteerd heeft in terechte winnaars.

Obedience 1

Daniëlle Stoutjesdijk-de Graaf Jessie Border Collie 231,50 pt